Onderhoudswijzer Olievloeren

Parketeur KSO

 

ONDERHOUDSWIJZER

Olievloer

Lees de aanwijzingen op dit informatieblad en op de verpakking van de onderhoudsproducten goed door. Bewaar dit blad bij uw onderhoudsmiddelen op een handige plaats, zoals bijvoorbeeld in uw gang/trap kast.

Uw mooie vloer heeft met hout Olie een natuurlijke, duurzame en zeer bestendige bescherming gekregen. Uiteraard moet u uw vloer ook onderhouden. Deze onderhoudswijzer behandelt het onderhoud van een olievloer. Dit onderhoud kenmerkt zich door droog reinigen met een stofzuiger en/of stofwisser en lichtvochtig reinigen met onderhoudszeep naar behoefte. Plaatselijk kunt u de vloer opfrissen met onderhoudsolie.

1 Na het plaatsen

Beloop uw vloer pas na tenminste 12 – 24 uur drogen

Wees bij het inruimen voorzichtig met het plaatsen en verschuiven van meubelen.

Het duurt circa 14 dagen voordat de olie volledig is doorgedroogd.

Ontzie uw vloer in die tijd zoveel mogelijk.

Reinig in die periode de vloer alleen droog en neem gemorste vloeistoffen direct op.

Daarna is de olie uitgehard en bestendig en kunt u de vloer vochtig reinigen en mag u kleden neerleggen. Het komt de duurzaamheid ten goede als u ca. twee weken na plaatsing, uw vloer schoonmaakt en nabehandeld met onderhoudsolie.

2 Preventief onderhoud

Leg matten bij de buitendeur om zand, vuil en vocht zoveel mogelijk tegen te houden.

Leg ook matten en kleden waar extreme belasting plaatsvindt. Gebruik bij bureaustoelen met wieltjes eventueel een beschermende onderlegger.

Voorzie stoelen en ander meubilair dat vaak verschoven wordt van deugdelijke beschermviltjes.

3 droog en nat onderhoud

Zand en vuil werken als schuurpapier. Stofzuig, wis of veeg de vloer daarom dagelijks.

Reinig alleen vochtig indien noodzakelijk. Gebruik daarbij alleen een goed uitgewrongen mop of dweil.

Gebruik op uw houtolie vloer geen onderhoudsproducten die niet bestemd zijn voor geoliede vloeren. Gebruik dus geen groene zeep, allesreinigers, ammonia, chloor,soda, azijn of andere reinigingsmiddelen die uw vloer aan kunnen tasten.

Gebruik voor het reinigen ook nooit microvezel doeken of een stoomapparaat.

4 voeden met olie

Afhankelijk van het gebruik zal de vloer na verloop van tijd (plaatselijk) wat schraal worden en dan moeten worden opgefrist met onderhoudsolie. Doe dat tijdig. Bij huishoudelijk gebruik is een maal per jaar meestal voldoende. Bij zwaardere belasting vaker onderhoudsolie gebruiken op looppaden voor zitbanken en rond stoelen. Voor het toepassen van onderhoudsolie moet de vloer goed schoon en stof vrij gemaakt worden.

5 verwijderen van vlekken

Uw olievloer is zeer bestendig, maar laat gemorste vloeistoffen niet te lang liggen. Vlekken die met het normale onderhoud niet verdwijnen, kunt u met een reinigingsmiddel voor olievloeren verwijderen. Indien dit niet afdoende is kunt u deze met fijn schuurpapier wegschuren en met (kleur) onderhoudsolie weer herstellen.

Verzorg uw vloer regelmatig en u zult er vele jaren van genieten, gebruik verder goede op uw olievloer afgestemde onderhoudsproducten.